İnsanlar, sosyal medya siteleri üzerinde kendileriyle ortak yönleri olan kişilerle bir araya gelmeye bayılıyorlar. Aynı ilkokuldan mezun olanlar, aynı yerde askerlik yapanlar, aynı tür müzik dinleyenler, aynı filmi sevenler, aynı siyasal görüştekiler, aynı çizgi film karakterinden hoşlananlar, aynı futbol takımını tutanlar, aynı yere eğlenmeye gidenler gibi daha binlerce ortak nokta buluşabiliyorlar.
Bu artık yadsınamaz bir durum haline geldi. Bu bir araya gelişlerin sadece duygusal tatmine yönelik olması gibi bir şart var mı? Bence yok. O zaman;
Alacağınız ürünün fiyatını facebook veya onun gibi sosyal medya araçları ile belirleyebilirsiniz.
Nasıl mı?
Tüketiciler olarak genelde bireysel hareket ederiz, böyle olunca da pazarlık gücümüz firmalara göre yani toplu satın alma gücünü elinde bulunduranlara göre zayıf kalır.
Ayı üründen 30 adet alan bir firma, bir tane alan bireysel tüketiciye göre aynı ürünü bazen %50 ye varan oranlarda daha ucuza satın alabilir.
Öneri oldukça basit; aynı zevki, aynı düşünceyi, aynı benzer satın alma hedefleri olan kişiler bir araya gelecekler. Örneğin aynı marka, aynı model araba almak isteyenler facebook ta bir grup oluşturacaklar.
Hyundai Era 2009 almak isteyenler grubu gibi. Pazarlık gücü olu?turacak sayıya gelindiği zaman organize olarak araç bayiine gidecekler. Grubun kurucusu bayii müdürüyle muhatap olacak tabii. Ne de olsa 15 tane araba alacak!
Biz 15 kişiyiz. Arkadaşlarla oturduk karar verdik Hyundai Era 2009 almak istiyoruz ve bu araçlar için sizden %25 indirim talep ediyoruz!
Bireyler, firmalar üzerinde fiyat baskısı kurabilme için sosyal medya üzerinden indirim grupları oluşturacaklar. Yani artık bireylerinde pazarlık güçleri olacak, hem de bunu eğlence için kullandıkları sosyal medya üzerinden sağlayacaklar.
Facebook ta bu önerideki modele benzer bir grup henüz yok. ( Türkçe ve İngilizce ) Ama belli bir ürün için – genelde içki, sigara, kantin – indirim talep eden gençler bir araya gelmişler ve indirim grupları kurmuşlar. İndirim talep edilen ürünler genelde fiyatları sabit olan ürünler olduğu için ve/ veya böyle bir giriiimi şimdilik düşünmedikleri için bu grupları satın alma gücünü artırmak için henüz kullanmamışlar.
Bu indirim gruplar? için sadece tanıdık sosyal medya siteleri kullanılmak zorunda değil elbette. Mesela http://istiyor.us/ internet sitesinde macera/ seyahat, hobiler, müzik, sanat, edebiyat gibi konularda birçok insan ne yapmak istediğini yazıyor ve diğer üyelerde bunlar hakkında yorum yap?yor. Orada neden bir satın alma sekmesi eklenmesin.
Ayrıca bunu bir iş modeli haline getiren yeni internet siteleri de kurulabilir.
Tüketicilerin bu şekilde indirim grupları oluşturarak güçlenmeleri, pazarlama dünyası açısından hızlı bir değişimin habercisi olabilir. Belki de ileride kampanyalara bu gurupları da tanıyacak opsiyonlar konulabilir.
Bu yazıdan sonra oluşturulacak bir indirim grubuna beni de davet ederseniz sevinirim:-)
Not: Doğrudan Pazarlama gurusu Lester Wunderman bir yazısında Çin de bazı tüketicilerin buna benzer bir davranışa yöneldiklerini yazmıştı ama bu henüz sosyal medya üzerinden bir uygulaması bulunmuyor.
Bir yanıt yazın