Sosyal medya iletişiminde önemli göstergeler (Social Media Key Indicators )-1. Bölüm

Bu günlerde herkesten sosyal medya ile ilgili öğretici! bir şeyler duymak mümkün ama yol gösterici nitelikte Türkçe kaynak bulmak neredeyse imkansız. Buradan hareketle uzun bir araştırma sürecinden sonra edindiğim bilgileri bir kaynak niteliğinde derlemeye çalıştım. Umarım faydalı olur.

Toplam 9 göstertergeden bahsetmeyi planlıyorum,yazının çok uzun olması endişesine binaen, bu bölümde brand sentiment, reach  & relevance, Interactıons

yazının ikinci bölümde Actıvıty Ratıo, Inbound Lınks, Influence gösstergelerinden, üçüncü bölümünde ise    engagement , Conversions, Customer Satisfaction göstergelerinden bahsedeceğim.

Bir markanın sosyal medya stratejisini yönetiyorsanız veya uyguluyorsanız şüphesiz şu günlerde kafanız bir hayli karışık durumdadır. Dijital platformlarda binlerce application, onlarca sosyal network ve binlerce kombinasyon var, bunları nasıl takip edeceksiniz? Nasıl sisteme koyacaksınız? Eminim önemli bir zamanınızı takipçileri, yorumları, beğenileri, sayarak ve tüm bunlardan bir anlam çıkarmaya çalışarak geçiriyorsunuz.

conversation

Birçok pazarlama profesyoneli bu konularda neyin iyi neyin kötü olduğunu anlamaya çalışıyor. Kafalarda cevabı henüz verilememiş birçok soru var: başarı nedir? Bizim markamız için sosyal medyada başarı nedir? Elimde bir sürü veri oluştu bunlardan anlamlı sonuçlar çıkarabilir miyiz?

Tüm bu karışıklığı gidermek elbette mümkün, bunun için yapılması gerekenleri ve bazı temel göstergeleri tespit etmemiz gerekiyor. Ama öncelikli olarak şunu bilmemiz de fayda var; sosyal medyada takip edeceğiniz strateji markanızın hedeflerine bağlı olarak şekillenecektir. Marka temel hedeflerinden bağımsız bir sosyal medya iletişim sistemi düşünülemez.

Bu yazıda paylaşacağım göstergeler ile başarının kriterlerini ortaya koymaya çalışacağım, her marka kendi hedeflerine ulaşmak için bu göstergelere bakarak sosyal medya stratejilerine yön verebilir diye düşünüyorum.  Buna göre bazı uygulamalardan vazgeçebilir, bazılarına daha fazla önem verebilirsiniz.

1.    Brand Sentiment

Sosyal medya da marka iletişimine başlamadan önce ilk yapılması gereken iş, markanın senle veya sensiz neler yaptığını bilmek olmalıdır. Sosyal medyada sen markanı temsil etmez ve yönetmezsen gelir başkaları senin adına konuşur, bağırır, çağırır, tartışır, kavga eder, küser, küstürür veya senin söylemeyeceğin şeyleri söyler, gösterir v.s. O yüzden birilerinin senin adına bir şeyler yapıp yapmadığını bilmen ve izlemen gerekir.

brand sentiment

Sosyal medya iletişimi stratejinizi etkin hale getirmek için takipçilerinin markan ile sosyal medyada nerelerde karşılaştıklarını öğrenmen gerekli. Bu mecraları tespit ettikten sonra kategorize edip bu kategoriler altında izlemeyi sürdürmek gerekli. İzlediğin mecralarda marka imajın daha iyiye mi gidiyor, yoksa daha kötüye doğru mu gidiyor? Bunu tespit etmelisin.

Bu bakış açısıyla 2 konuya odaklanman gerekiyor. Birincisi; hangi sosyal medya mecrasında aktifsin, bu mecralarda hakkında neler konuşuluyor. Ortalama ilgi, hissiyat, duyarlılık hangi konuda ise seninde o alanla ilgili daha fazla konuşman gerekebilir.
İkincisi; Kimler yorum yapıyor, bu yorumlar genel hassasiyeti yansıtıyor mu?  Genel hassasiyetler neler. Eğer kimlerin konuştuğunu, kimlerin sesinin daha çok çıktığını analiz etmezsen küçük ama sesi daha çok çıkan bir azınlık seni yanlış yönlendirebilir.

Öncelikle yapman ve kontrol etmen gerekenler?

•    Markan için yapılan mentionlar için Google alert’ ı kullanmak. http://www.google.com/alerts

google alerts

•    Twitter aramaları yapmak.
•    Facebook, youtube, blog, tips on foursquare yorumlarını izlemek tüm buralardaki yorumları, positive, negative, neuture olarak kategorize edip analiz etmek.
•    Sayfadaki üyelerin, takipçilerini kullandıkları dil ne? Formal bir dil mi? Nazik bir dil mi? Genel bir tarz var mı? Bu şekilde markan etrafında oluşan topluluğa nasıl bir tonda yaklaşman gerektiğini görebilirsin. Takipçilerinin çok rahat olduğu bir ortamda, markan adına kravatlı bir dil le iletişim kurmaya çalışırsan onları kaçırabilirsin, tam tersi de mümkün tabii ki.
•    Sosyal medya dünyasını yakından takip eden, dinamiklerini bilen, ruhundan anlayan, marka iletişimini bilen bir ekibi veya kişiyi istihdam etmek.
•   Ayrıca  http://socialmention.com brand sentiment hakkında veri elde edebilirsin

Çıkarımlar

Sosyal medyadaki mutlu izleyicin, takipçin, reel dünyada iyi bir müşterin olabilir. Sosyal medya mecralarındaki takipçilerin marka duyarlılıkları iyi ise, yeni marka takipçilerinin oluşması da daha kolay olacaktır.

2.    Reach  & Relevance

Sosyal medya mecralarında kaç kişinin sizi takip ettiği önemlidir ama tek başına bir anlam taşımaz. Markanın sosyal networkunun büyüklüğü çoğu zaman reach ile ilgilidir. Bu lafı sosyal medya da çok duyarsınız. Peki, nedir bu reach?

Reach; markanın kaç kişinin önüne çıktığını, kaç kişiye ulaştığını veya potansiyel müşterilere ne kadar teşvik edici fırsatlar sunabildiğini gösterir.

Markanızın sosyal medyadaki potansiyeline bakmaya başladığınız zaman bazı şeylere focuslanmanız gerekir.
1.    Takipçilerini tanımlamak ve değerlendirebilmek için bazı önemli verileri toplamalısın. Bu verilerle takipçilerinin kim olduğunu anlayabilirsin. Demografik profil, yaş, şehir gibi.
2.    Takipçileriniz genelde neleri konuşuyorlar, tartışıyorlar, yüzde kaçı engaged olmuş, en aktif kullanıcı üyeniz kim.
Önemli olan sadece erişim sağlamak değil, asıl önemli olan, ilişkili uygun erişimi sağlamaktır.

Öncelikle yapman ve kontrol etmen gerekenler?

•    Twitter takipçilerinizin listesi ve daha fazla bilgi için,
http://search.twitter.com

http://tweetstats.com
http://twitalyzer.com
http://twitturly.com

http://iceroket.com

gibi sitelerden faydalanabilirsiniz

•    Facebook fans ve like. Facebook ile ilgili daha fazla metric için facebook inside’a bakabilirsiniz.
•    Genel anlamda takipçi sayın azalmaya başladıysa, yeni bir ilişki tarzı set etmelisin, yeni fırsatlar önermelisin, takipçilerin sayfada kalması için onları sürekli teşvik etmelisin.
•    Youtube ve  friendfeed abonelerini, ve youtube raporlarını
•    Linkedin grup üyelerini
•    Foursquare üyelerini ve check in yapan kişilerin sayısını
•    Blog ve site rss abonelerinin listesini almalı ve incelemelisin
•    http://socialmention.com reach hakkında veri alabilirsin.

socialmention

•    Tüm bu dataları anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde bir oluşturacağın veya satın alacağın bir databank programına aktarmalısın.

Çıkarımlar
Daha fazla insana dokun ve interaktif iletişime geç,  hedef kitleni daha da belirginleştir, böylece bu kitleye daha fazla satış yapabilirsin.

3.      Interactıons

Interaction sosyal medyanın markaya sağlayabileceği en önemli fırsattır diyebiliriz.
Bu metrik senin nasıl’ındır. Brand sentiment’e benzer bir kavramdır, tam olarak müşterilerinle, takipçilerinle kurduğun etkileşimdir, sadece onların ne dediğini, neler söylediğini dinlemek ve kontrol etmek değildir.
Interaction, network üyelerinin markanla niteliksel ve niceliksel olarak nasıl iletişime geçtiğine focuslanır.
İnsanlar senin içeriklerini tüketiyorlar mı? Paylaşıyorlar mı? Retweet veya replay yapıyorlar mı? İçeriklerin hakkında güzel yorumlar yapıyorlar mı?

Öncelikle yapman ve kontrol etmen gerekenler?

•    Facebook sayfanda paylaştığın her içeriği ayrı ölçmelisin, kaç kez okundu, kaç kez yorum yapıldı, kaç kez like edildi, kaç kişi yanıt verdi. Bu sayede ne tür içeriklerin ilgi çektiğini öğrenip ona göre içerik oluşturmaya devam edebilirsin.

•    En azından yılda bir kez takipçilerine nasıl bir içerik beklentileri olduğunu sormanda fayda var. Sayfa hakkındaki genel hissiyatı anlamak için sense of community index araştırması da yapabilirsin. Linkteki soruları kendi topluluğuna göre de şekillendirebilirsin elbette.

•    Youtube veya Flicker üzerinden yapılan izlemeler ve paylaşımlar
•    Foursquare de bırakılan tipsler
•    Twitter replies veya retweet ler
•    Takipçilerin arasındaki müşteri hassasiyetleri

Çıkarımlar

Marka sadakatini ölçmesi veya göstermesi açısından iyi bir göstergedir. Daha fazla sadakatle bağlanmış sosyal medya takipçilerin oluşmasını sağlayabilir, bu kişiler; markanı tanıtabilir, ve kendisi de satın alabilir.

 

Yazıdaki başlıklar anlam kaybına uğramamaları için orijinal ( İngilizce ) halleriyle kullanılmıştır



Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir