Kartvizit, genel olarak sahibinin adı ve soyadı, bağlı bulunduğu kurum, unvanı ve iletişim bilgilerinin yer aldığı tasarımlardır. Kurumsal kimliğin ayrılmaz bir parçası olduğu için bu doğrultuda hazırlanmasında fayda vardır. Profesyonelliğin kısa bir ifadesidir. İş görüşmelerine başlamadan önce kartvizitlerin değişimi son derece önemlidir. (http://tr.wikipedia.org/wiki/Kartvizit )
Wiki’nin dediği gibi, kartvizitlerin değişimi son derece önemlidir ancak bunun da bir uygulama ritüeli olması gerekir. (Aslıdan vardır ama uygulanmaz ) Kartvizit netice de bir iletişim aracı, bu iletişim aracının etkin kullanılması gerekir. Diğer iletişim araçlarında olduğu gibi doğru kullanılmaz ise iletişim kazasına yol açılabilir. Hatta bir noktadan sonra anarşizmine yol açabilir.
Özellikle kalabalık etkinliklerde çoklu gruplar halinde tanışmalar yaşanır. Karşılaştığınız her gruptan herkes size kartvizit uzatırsa ne olacak? Burada nasıl bir yol izlenmeli?
Bir grup halinde tanışma oluyorsa o grup içinden karşı taraf ile kim aynı düzeyde ise o kartvizit alışverişinde bulunmalıdır. Örneğin bir şirketin Genel Müdürü ile bir grup karşılaştı. O grubun içinde genel müdür varsa o kartvizit alışverişini yapmalıdır. Onun yanındaki pazarlama veya satış direktörleri de kartvizit uzatmamalıdır. Elbette uzatıldığı zaman kişi nezaketen kartvizitleri kabul etmek zorundadır. Fakat kartı alan kişi, genel müdür dışındaki kartları yırtıp atacaktır. Çünkü bir iletişim sağlamak istediği zaman o kart onun için yeterli olacaktır.
Bana kalırsa eşit düzeydeki karttan sonra uzatılan her kart, ilkinden sonraki her kartın iletişim değerini düşürüyor. Bu bir noktadan sonra ise negatif etkiye yol açabilir. Böyle bir etkiye yol açmamak için toplantılarda, kokteyllerde, yemeklerde vs. kartvizit kullanımına dikkat…
Bir yanıt yazın