Vefat eden kişinin Facebook , Twitter hesabı ne oluyor?

İnsanların yaşamları boyunca neredeyse her an iletişim içinde oldukları sosyal medya hesapları onlar öldükten sonra ne oluyor? Bununla ilgili facebook ve twitter da nasıl imkanlar var, yine sosyal medya üzerinden yaptığım küçük bir araştırma ile derlediğim bilgileri sizinle paylaşmak istedim.

Facebook vefat eden bir kişinin hesabı ile ilgili güzel bir çözüm üretmiş durumda, buna göre hazırlan bir form var, bu formu doldurduğunuz ve gönderdiğiniz durumda başvuru inceleniyor ve teyit ediliyor.

Vefat eden bir kişinin profilini bildirin

Eğer başvuru kabul edilirse vefat eden kişinin hesabı bir “ anıt sayfası”na çevriliyor. Anıtlaştırılan sayfanın gizlilik ayarları, vefat eden kişinin, vefat etmeden önce onaylanmış arkadaşlarının profili görebileceği ve aramada bulabileceği şekilde ayarlanıyor. Arkadaşlarının ve akrabalarının vefat eden kişinin anısına mesajlar bırakabilmeleri için duvar olduğu gibi kalıyor. Bu sayede anıt sayfa özellikle ölüm yıldönümünde ve kişiler için özel günlerde ( evlilik yıldönümü, mezuniyet günü, terhis günü, tanışma günü v.s ) ziyaret edilerek duvar üzerinden mesajlar bırakılabiliyor.

Vefat eden bir kişinin profilini bildirin formuna şu linkten ulaşabilirsiniz. http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=deceased

Vefat eden bir kişinin twitter  hesabı ile ilgili facebook ta olduğu gibi izlenecek maalesef belirli bir yol yok.
Twitter gizlilik yönetmeliklerine göre kişi öldükten sonra bile kişinin şifre ve hesap bilgileri kimseye açıklanamıyor. Bununla birlikte blogger Daniel Howe’ın twitter yönetimi nezdinde yaptığı girişimler neticesinde şöyle bir bilgiye ulaşmış.Buna göre aile üyelerinden birinin twitter kullanıcı adı ile birlikte ölüm belgesini twitter destek birimine ulaştırdığı zaman hesap kapatılabiliyor.
Vefat eden bir kişinin twitter  hesabı ile ilgili belki de çok fazla bir şey yapmaya gerek kalmadan hesap kapanabilir, çünkü yine twitter destek sayfalarından aldığımız bilgiye göre 6 ay boyunca login olunmayan hesaplar twitter tarafından silinebiliyor.

Sosyal medya da bu konu ile ilgili boşluğu gören bazı girişimcilerde bunu hemen bir iş modeli haline getirmişler bile, lifeensured adlı site insanların sosyal medya hesaplarını yedekleyen ve kendisinden sonra emanet edilecek kişiye teslim eden uygulamaları satışa sunmuşlar bile.
https://www.lifeensured.com/

Son olarak konu hakkında görüşünü sorduğum kişilerden biri olan Serdar Öztürk’ten gelen tweet’te oldukça ufuk açıcıydı. “followerlari yasin suresini RTler 40.Gun duvarina youtubdan mevlit paylasilir”


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir