Tanım ve İstatistiklerle Twitter

Jack Dorsey

Bu yazıda Twitter hakkında tanımlayıcı nitelikte bazı bilgileri vermek daha sonra da 2012 istatistiklerini paylaşmak istiyorum

Jack Dorsey tarafından geliştirilen ve 13 Temmuz 2006 da başlatılan Twitter en popüler micro blog sitesi, yeni nesil bir iletişim platformudur.

Şubat 2012 tarihi itibariye tekil 465 milyon kullanıcısı olan, her kullanıcının takipçi olarak bilinen abonelerinin olduğu, çok büyük doğrudan bir sosyal ağdır.

Tweet; Her kullanıcı tweet olarak bilinen durum güncellemelerini maksimum boyutu 140 karakter olarak yapar.  Bu güncelleştirmeler normalde kullanıcının kişisel bilgilerini içerir, haber, resim video gibi bağlantılarda olabilir. Kullanıcı tarafından gönderilen mesaj, kişinin takipçileri tarafından görülebilen, izlenebilen profil sayfası üzerinde gösterilir.

DM (Doğrudan Mesaj ); Ayrıca bir başka kullanıcı için başka kimselerin göremeyeceği, yine maksimum 140 karakterden oluşan direkt mesajlar da gönderilebilir. Mesajları göndermek için kişisel kullanıcı adları kullanılır.

Retweet;  mesajın aslen başkasına ait olduğunu göstererek, bir başka kullanıcının kendi profil sayfası üzerinden takipçileri ile paylaşmasıdır. Twitter üzerinde ilginç ve ilgi çekici konuların, haberlerin, içeriklerin, fotoğrafların popülerleşmesi ve hızlı bir şekilde yayılması için retweet’in çok önemli bir yeri vardır.

Following; Takip etmek anlamındadır. Takip ettiğiniz, mesajlarını okuduğunuz insanlar için kullanılır.
Birini takip ettiğiniz zaman (follow) onun gönderdiği her mesajı okuyabilirsiniz, biri sizi takip ettiği zaman ise o sizin gönderdiğiniz tüm mesajları okuyabilir.


Followers; Takip eden kişi anlamındadır. Yazdığınız mesajlarınızı takip eden insanlar için kullanılır.
Follower’larınız (Sizi takip eden kişiler), sizin gönderdiğiniz tüm mesajları okuyabilir, reply  ile mesajlarınıza cevap dönebilir ya da retweet butonu ile sizin mesajlarınızı kendileri de kendi twitter hesaplarından tekrar yayımlayabilirler.

Geniş kullanıcı kitlesi ile viral pazarlama için muazzam bir potansiyel sunan twitter şirketlerin hemen ilgisini çekti.  Son derece büyük erişim imkanı sayesinde, giderek artan bir şekilde haber ve içerik oluşturan firmalar tarafından toplumun genelinden gelecek haberleri, içerikleri filtre ettikleri bir mecra haline geldi. Birçok iş kolu ve şirket ürünlerinin tanıtımını yapmak ve iş ortaklarını bilgilendirmek amacıyla twitter veya benzer bir micro blog kullanmaya başladı.

Merkezi San Francisco bulunan Twitter, kurulduktan bir yıl sonra, Temmuz 2007’de 5 milyon dolar değere ulaştı. Şirketin o yıl elde ettiği gelir ise bir milyon dolardı. 2009 yılında küresel alanda 2 milyar tweet atılırken, Twitter’ın değeri 35 milyon dolara yükseldi. Aralık 2010’da, değeri 3.7 milyar dolara ulaşan şirket, 200 milyon dolar gelir elde etti. Eylül 2011’de, Twitter kullanıcıları dünya çapında 100 milyona ulaşmıştı. Son bir yıl içinde atılan tweet sayısı ise 33 milyardı.

İstatistikler; Webrazzi Dijital 2012 konferansında sunum yapan sosyal medya araştırma şirketi Monitera kurucu ortağı Metin Kahraman dan aldığım notlara göre ;

  • En büyük kullanıcı kitlesi 107,7 milyon ile Amerikada.
  • Türkiye ise 7,2 milyon ile en çok kullanıcısı olan 11. Ülke konumunda.
  • Dünya genelinde her gün 175 milyon tweet atılıyor.
  • Türkiye’de bir aylık süreçte her gün atılan tweet sayısı ise 1.7 milyon. Bu her saniye 20 tweet atıldığı anlamına geliyor.
  • Türkiye’de en çok tweet atılan gün ise Cuma.  “Hayırlı Cumalar” tweeti yaşanan patlamanın belirleyici faktörü.
  • Türkiye’deki Twitter kullanıcılarının yüzde 53’ü erkek, yüzde 47’si ise kadın.
  • Türkiye’deki bir Twitter kullanıcısının ortalama takipçi sayısı ise 151.
  • Twitter’da en çok takipçisi olan beş isim de şarkıcı. Lady Gaga, Justin Bieber, Katy Parry, Shakira, Rihanna.
  • castle in the sky

    Bir saniye’de en fazla tweet atma rekoru ise çok ilginç, 9 Aralık 2011’de ABD televizyonlarında gösterilen 1986 yapımı Japon animesi “Castle in the Sky”a ait. Çizgi filmin gösterildiği anlarda, bir saniyede atılan en yüksek tweet 25 bin 88.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir