Yazının ilk bölümünde brand sentiment, reach & relevance, Interactıons göstergelerini değerlendirmeye çalışmıştık, bu bölümde ise Actıvıty Ratıo, Inbound Lınks, Influence göstergelerinden bahsedeceğiz.
4. Actıvıty Ratıo
Sosyal medyada bir markayı takip edenler çoğu zaman ya çok az aktif veya hiç aktif değillerdir, bu yüzden siz aktif olan takipçilere odaklanmak zorundasınız. Yani sosyal medyadaki takipçi sayın kadar aktif takipçilerin oranı da önemlidir. Takipçileri daha iyi anlamak için kategorize etmekte fayda var, bu yüzden takipçileri aktif, az aktif ve aktif olmayan şeklinde 3’li bir ayırıma tabi tutabilirsin.
Aktif takipçilerin toplam içindeki oranını tespit edip, bunların zaman içindeki değişimini kontrol ederek, genel olarak aktif kullanıcılarının durumunu kontrol edebilirsin. Oranı yüksek tutacak işler yapabilirsin.
Aktif takipçi oranının yüksek olması özellikle bir kampanya başlattığın zaman çok önemlidir, kampanyanın çok ses getirmesinde çok önemli bir rol oynayabilir.
Öncelikle yapman ve kontrol etmen gerekenler?
• Facebook aktif ve aktif olmayan fanların sayısı, oranları ( facebook insight’ten periyodik olarak alabilirsin) bu oranları geçmişe doğru en azından birer aylık periyotlar halinde tutmalısın. Bu oranın düzenli bir şekilde düşüyor olması senin için gerçekten çok kötü bir habercidir diyebiliriz.
• Yeni takipçilerin sayısını geçmiş ay veya 6 aylık veri ile sürekli karşılaştırmalısın. Yeni takipçi sayısındaki azalma bazı işleri yanlış yaptığının öncü göstergesi olabilir. Bundan sonraki aşama takipçi sayısının azalması olabilir. Dikkat!
• Yeni takipçilerini kaynaklarına göre incelemelisin. Güçlü kaynağa daha fazla yatırım yapıp, güçsüz kaynakları da yeniden gözden geçirip, bu kaynakları da güçlendirmek için gerekenleri yapmalısın.
• Bu verilerin her birisinin bize anlattığı hikâye bir birinden farklıdır. Aktif üye sayısı sürekli azaldığı halde katılım ve interaction oranı artıyorsa küçük ama etkili bir grubun sayfayı ve genel marka hassasiyetlerini domine ettiğini gösterir. Bu gurubun üyeleri ile marka adına belki de özel olarak konuşmak gerekebilir veya tüm takipçilerin göreceği bir platformdan Facebook örneğinde sayfanın duvarında konu hakkında bilgilendirme yapabilirsin.
• Bloglarının rss takipçilerinin listesini https://feedburner.google.com dan alabilirsin, üstelik sadece listesini değil bu takipçilerin blogunla olan etkileşimlerini de gösteren detaylı grafiklere ulaşabilirsin.
• Twitter’da paylaştığın linklerin tıklanma oranlarını url sağlayıcılardan veya web sitenizin analytics araçlarından veya traffic kaynaklarından tespit edebilirsin
• Embed edilen fotoğraf ve videolarınızı takip edebilirsin.
Çıkarımlar
Network üyelerin seninle birlikte değer kazanmak istiyorlar, bir aidiyet elde etmek istiyorlar, sen de bunu onlara sağlamalısın, bunun için ise onlarla maksimum iletişim sağlamalısın.
Takipçilerinin önemli bir kısmı aktif ise muhtemelen bu senin onları daha aktif yapacak şeyler paylaştığını veya onları heveslendirecek, meraklandıracak şeyler yaptığın anlamına gelir, buna ilave olarak bu da üyelerinin daha fazla marka kimliğine sahiplenmelerini sağlayacaktır.
5. Inbound Lınks
Gelen linkler veya dış kaynaklar 2 sebeple iyi ve önemlidir;
• Genel olarak, networkunun dışında olan kişilerin seni bulmaları için bir fırsattır, genellikle benzer bir bilgiye ulaşmak için, diğer bir deyişle başka bir şey ararken senin içeriğine ulaşırlar, bu da senin için bir fırsattır. Bu fırsatı iyi değerlendirip onu yakalamalısın!
• Web sitende gelen linkler her zaman sana büyük bir seo fırsatı veriyor, eğer değerlendirebilirsen
Öncelikle yapman ve kontrol etmen gerekenler?
Web analytics araçları üzerinden trafik kaynaklarına çok daha dikkatli bakmak
En iyi referanslara bakmak
Sosyal medya sayfalarına nerelerden kişilerin geldiğine bir göz atmak bunun için aşağıdaki yollara başvurabilirsin.
• Bit.ly links
• Ürün sayfasına giren blog linkleri
• Youtube sayfana gelen linkler
Aşağıdaki siteleri kullanarak çok rahat bir şekilde gelen linkleri öğrenebilirsin
opensiteexplorer.org
seomoz.com
Çıkarımlar
Senin sunduklarına benzer bir şeyler ararlarken, yaptığın seo sayesinde sitene gelenler markanda aradıkları ilginç şeyleri, servisleri bulabilsinler. Bu insanlara bazı fırsatlar, farklılıklar oluşturman gerek, bu sayede bu kişi senin takipçin belki de müşterin olabilir.
6. Influence
Reach gibi çok fazla kullanılan bir başka kavram da influence. Kısaca tanımlamak gerekirse;
İstenilen ve ölçülebilen hareketler ve sonuçlar oluşturabilme yeteneğidir.
İnfluence değerlerin sosyal networkünle iletişime geçtiğin zaman ne olacağını ortaya nasıl sonuçlar çıkacağını gösterebilir. Umduğun gibi iletişiminize cevap verip vermeyeceklerini veya nasıl cevap vereceklerini görebilirsiniz.
Markanın takipçileri üzerindeki influence etkisini ölçmek istiyorsan; social medya mecralarındaki hedeflerinin bir çerçevesi olması lazım, ancak ne amaçlandığını ve ne söylemek istediğini bildiğin zaman, neyi yüksek sesle söylemen gerektiğini bilebilirsin.
Bir blog yazısı tweet edeceksen, insanlar onu tıklayacaklar mı veya retweet edecekler mi? Facebook sayfanızda yeni bir üründen veya geliştirmeden bahsedeceksen, insanlar onu elde etmek için yerlerinden fırlayacaklar mı? Harekete geçecekler mi? Foursquare de restoranınız için bir indirimi ilan ettiğiniz zaman, insanlar sana gelip yemek yiyecekler mi? Tüm bu soruların cevabı markanın takipçileri üzerindeki influence etkisinde saklıdır.
Öncelikle yapman ve kontrol etmen gerekenler?
Influence ölçümü konusunda özellikle klout sizi gerçekten şaşırtacak detayda bilgiyi size sağlayacak. Bununla birlikte ücretsiz veri elde edebileceğiniz bazı siteler ise ;
Çıkarımlar
Sosyal medya mecralarında takipçilerin üzerinde influence oluşturabilirsen markan için daha faydalı, daha kazançlı insanları kazanabilirsin, pazarlama planındaki hedeflere daha yakın olabilirsin..
Yazıdaki başlıklar anlam kaybına uğramamaları için orijinal ( İngilizce ) halleriyle kullanılmıştır
Bir yanıt yazın